Jak prawidłowo czyścić grille elektryczne?
Wieczorna kolacja z grilla w gronie znajomych to świetna okazja do wspólnego spędzania czasu. Jeśli korzystasz z grilla elektrycznego, z pewnością zależy Ci, aby przygotowywane dla gości potrawy były smaczne i odpowiednio upieczone. Po skończonym posiłku warto poświęcić chwilę na usunięcie resztek mięsa i warzyw z rusztu, aby grill był gotowy na kolejną okazję.
Czyszczenie mechaniczne grilla elektrycznego
Wyczyszczenie grilla po smażeniu jest tak naprawdę bardzo proste i mało uciążliwe. Zwłaszcza jeśli zabierzemy się za nie jeszcze tego samego dnia, kiedy ruszt jest jeszcze lekko ciepły. Ułatwi to zdejmowanie resztek pokarmu. Niezawodne grille elektryczne Broil King są dobrze przemyślanymi urządzeniami, które posiadają opcję demontażu kratki do smażenia. Zanim sięgniesz po środki chemiczne, warto mechanicznie zeskrobać zanieczyszczenia. Możesz do tego celu użyć drewnianą lub wykonaną z tworzywa sztucznego szpachelkę albo zwykłą gąbkę. Do rusztów stalowych dedykowane są specjalne szczotki z włosiem wykonanym ze stali szlachetnej.
Czyszczenie chemiczne grilla elektrycznego
Wstępnie uprzątnięty ruszt należy doczyścić z tłuszczu, pozostałości jedzenia i innych zabrudzeń łagodniejszymi metodami. Możesz zakupić specjalny środek czyszczący, przeznaczony do grilli, piekarników, okapów, wędzarni. Składniki aktywne rozpuszczają tłuszcz i sprawiają, że spieczone resztki łatwo odchodzą od rusztu. Alternatywą jest zastosowanie domowych sposobów, które są bezpieczne i ekologiczne. Mowa oczywiście o occie i sodzie oczyszczonej. Środki czyszczące powinieneś dobrać do materiału, z którego został wykonany ruszt – może być on żeliwny lub ze stali nierdzewnej. Przed zastosowaniem środków chemicznych warto przeprowadzić próbę na małym fragmencie czyszczonej powierzchni.